[歷史JJ]忽然想傾下宋朝....

72 回覆
7 Like 0 Dislike
 宋朝成日俾人笑弱雞,但我最近番睇番屋企果本南、北宋史果陣時,發現左一d野。

其實北宋個軍制係分得好明同好精確,而且仲有些少近現代化ge思想,再加上宋ge軍事科一向係當時全球數一數二ge國家,火藥兵器係比較普及,至於有d咩兵器呢,我就唔多講喇。

但就係衰係指揮果一part手上,宋朝對外戰爭入面,我夠膽講好多時都係輸個指揮度而唔係兵仔身上(你睇三川口之戰入面ge黃德和打打下都可以臨陣走佬、神宗年間永樂城之戰ge徐禧)

不過最令人火滾ge就係果d文官同皇帝個腦係唔知諗緊d咩 話說第一開封保衛戰入面,李綱同種師道明明已經度好晒橋,可以一獲過打殘金軍。(種師道ge半渡而擊之、李綱ge“護送”金軍出境,趁機縱兵追擊。)點知轉個頭黎就話追而不擊

結果好啦,種師道又出橋補飛,點知又唔聽仲俾班主和左膠激死埋  就連最後希望李綱都俾人炒埋  成個龍門無晒守龍

金軍一見你中門大空就緊係入你中路啦!雖然第二次都仲話有張叔夜父子救下籠 誰不知成班左膠同皇帝居然走左去信個聲稱用作法就生擒金國二帥ge郭京 !咁同相信「皇天擊殺」就可以ko中共有咩分別?睇到呢度ge時候真係不禁屌左一聲出黎

咁搞法,就算俾隊斯巴達你都無用啦

一開國已經唔係路啦。為左將不專兵,兵不專將,將d將軍換來換去,都培養唔到感情,士氣,你叫點卒同你賣命都播,佢地點敢交條命俾個陌生人呀。咁都算啦,仲要搵文官做將軍,真係你打埋我個份啦

不過最令人火滾ge就係果d文官同皇帝個腦係唔知諗緊d咩 話說第一開封保衛戰入面,李綱同種師道明明已經度好晒橋,可以一獲過打殘金軍。(種師道ge半渡而擊之、李綱ge“護送”金軍出境,趁機縱兵追擊。)點知轉個頭班主和左膠同個皇帝就話追而不擊

結果好啦,種師道又出橋補飛,點知又唔聽仲俾班主和左膠激死埋  就連最後希望李綱都俾人炒埋  成個龍門無晒守龍

金軍一見你中門大空就緊係入你中路啦!雖然第二次都仲話有張叔夜父子救下籠 誰不知成班左膠同皇帝居然走左去信個聲稱用法術可以生擒金國二帥ge郭京 !咁同相信「皇天擊殺」就可以ko中共有咩分別?睇到呢度ge時候真係不禁屌左一聲出黎
一開國已經唔係路啦。為左將不專兵,兵不專將,將d將軍換來換去,都培養唔到感情,士氣,你叫點卒同你賣命都播,佢地點敢交條命俾個陌生人呀。咁都算啦,仲要搵文官做將軍,真係你打埋我個份啦

所以話宋軍質素唔差(你睇宋兵單兵裝備有幾重就知) 但班做指揮嘅真係

仲有至攞命嘅係終宋一代 都無人肯去撥亂反正 由得問題繼續惡化落去 去到神宗果陣時已經好難去救得番
留名學野
留名學野

係我學野先真 希望眾巴打不吝賜教
係味史上最柒,皇帝比人左捉左佢
啲女就比人捉哂做雞
係味史上最柒,皇帝比人左捉左做奴隸
佢啲女就比人捉哂做雞

所以話宋軍質素唔差(你睇宋兵單兵裝備有幾重就知) 但班做指揮嘅真係

仲有至攞命嘅係終宋一代 都無人肯去撥亂反正 由得問題繼續惡化落去 去到神宗果陣時已經好難去救得番

唔怪得佢

五代十國咁亂,就係軍人權力太大
宋太祖都係咁奪國
兩者取唔到平衡

岩岩開國果陣就話要防下姐 但都唔駛防成百幾年下話

不過一朝被蛇 十年怕草蠅呢樣野又真係嘅
係味史上最柒,皇帝比人左捉左做奴隸
佢啲女就比人捉哂做雞

其實原本可以避免
仲有後晉石敬塘割讓燕雲十六州
宋代一開始已經進入Hard mode

石敬塘兒皇帝呢一野又真係幾大整蠱 但果時佢為左自己條命仔 又真係無得揀
宋朝重步兵可以抗衡契金蒙的boss級騎兵軍勢咁耐我諗都係一大學問黎
宋朝禁軍真係好似幾廢下
當時宋朝政府嘅諗法係養大堆兵費事咁多人冇野撈去做賊 ,反正大把錢
所以好多禁軍都係揸流攤
打起仗就成日輸
真係勁嘅可能唔過十萬兵
岳飛嗰d私兵另計
宋朝禁軍真係好似幾廢下
當時宋朝政府嘅諗法係養大堆兵費事咁多人冇野撈去做賊 ,反正大把錢
所以好多禁軍都係揸流攤
打起仗就成日輸
真係勁嘅可能唔過十萬兵
岳飛嗰d私兵另計

禁軍其實某程度上只係食蕉黎
宋朝禁軍真係好似幾廢下
所以好多禁軍都係揸流攤
打起仗就成日輸
真係勁嘅可能唔過十萬兵
岳飛嗰d私兵另計

其實北伐果班係咪用自己私兵打上去
我真係唔信兵不專將既制度下可以有強大既軍隊
想問吓宋江依啲人係咪真係有??? 想問吓 金國人 同埋夏人係依家嘅咩人

利申 歷史廢人
宋朝真係中史清泉
宋朝禁軍真係好似幾廢下
所以好多禁軍都係揸流攤
打起仗就成日輸
真係勁嘅可能唔過十萬兵
岳飛嗰d私兵另計

三路軍全私兵
想問吓宋江依啲人係咪真係有??? 想問吓 金國人 同埋夏人係依家嘅咩人

利申 歷史廢人

宋江真係有搞民變
金國即係女真(滿人)
西夏就唔記得係回紇(可能錯)
宋朝禁軍真係好似幾廢下
所以好多禁軍都係揸流攤
打起仗就成日輸
真係勁嘅可能唔過十萬兵
岳飛嗰d私兵另計

三路軍全私兵

咁宋代軍隊裝備好撚重係指私兵定宋兵?
介紹你地睇本書
叫《經略幽燕》
就係研究宋朝軍事既
其中重點講到
宋最嚴重既問題
唔係戰力低
而係冇戰略眼光
重文輕武
令到有戰略眼光既武將影響唔到國策
白白浪費戰機
最終令宋亡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞